Keresés a jogszabályok között
-tól -ig
Több szót a "+" jellel lehet összekapcsolni.
Találatok oldalanként:

Közép-európai kisebbségi jogtár

Az MTA TK Kisebbségkutató Intézete által életre hívott kisebbségi jogtár célja annak számbavétele és összehasonlító elemzése, hogy Magyarországon és a szomszédos államokban, elsősorban a térségbeli rendszerváltások és függetlenség elnyerése után (1989-1991), és napjainkban, a 21. század elején, milyen jogi helyzetben élnek a hivatalosan nemzetiségként vagy kisebbségként elismert különböző nemzeti, etnikai közösségek. Az adatbázis a felépítését tekintve szélesre szabja a vizsgálandó jogszabályok és a kapcsolódó dokumentumok körét, és hasonló komolyabb kutatási előzményekkel nem is rendelkezik; a magyarországi és a szomszédos országok kisebbségi szempontból releváns jogszabályainak megalapozott és rendszeres gyűjtését más műhelyekben még nem végezték el.

A tervek szerint rendszeres időközönként frissülő adatbázis nem csak jogszabálygyűjtemény, hanem tartalmát tekintve több is kíván annál lenni. A kisebbségi jogokkal kapcsolatos további kutatások megalapozásán és támogatásán túlmenően, a jövőben magyar és angol nyelvű elemzésekkel és összefoglalókkal, kutatási eredmények közzétételével kívánja bemutatni és elemezni a kisebbségi jogok térségbeli alakulásának széles spektrumát.

Az adatbázis:

  • Hozzáférést biztosít a felhasználók számára a Magyarországon és a szomszédos országok kisebbségi szempontból releváns jogszabályaihoz, két- és többoldalú megállapodásaihoz, valamint a kapcsolódó nemzetközi jogi dokumentumok teljes szövegeihez.
  • Ország, dátum, típus, hatályosság, valamint kulcsszavak szerinti keresést biztosít a jogszabályok között (nem magyar nyelven is).
  • A jogszabályok közlönyállapot szerinti megtekintését teszi lehetővé (a már nem hatályban lévő jogszabályok esetében is).

(A tartalomfejlesztés felelőse Dobos Balázs - MTA TK KI.)

Bővebb ismertető